Vi letar efter kvinnor som vill veta mer om affärsutveckling i Somalia

Från vänster: Wilo Abdulle Osman och Rhoda Elmi är företagare och del av SSBP programmet. Foto: Agnes Nygren

Swedish Somalia Business Program (SSBP), är ett ganska ovanligt biståndsinitiativ och ett samarbete mellan Forum Syd och Business Sweden. Programmet syftar till skapa en rättighetsbaserad och hållbar privat sektor i Somalia genom att dra lärdom av och bygga på kapacitet i  den somaliska diasporan. Inom SSBP kan företagare söka bidrag för att komma igång med sitt entreprenörskap.

Under några veckor i april/maj kommer SSBP kvinnonätverk bege sig ut på en informationsturné i Sverige för att träffa kvinnor gärna från den somaliska diasporan som är intresserade, redan aktiva eller framtida, entreprenörer. Kvinnonätverket startades för att locka fler kvinnor till programmet och för att diskutera och utveckla affärsidéer och kvinnligt entreprenörskap i Somalia.

En av dem som kom i kontakt med SSBP på en tidigare informationsträff är Noora Ali, 28 år från Göteborg. Hon ska inom kort genomföra en marknadsundersökning med sin affärspartner, som också är hennes mamma.

-Jag vill starta ett bageri i Somaliland. Jag vill bidra till samhället och anställa lokala arbetare med bra villkor. SSBP går ut på att främja utvecklingen i Somalia, mitt uppdrag är detsamma, säger Noora entusiastiskt.

Samarbetet mellan Forum Syd och Business Sweden är nytt sedan 2016 och James Butler, Senior Manager på Business Sweden, menar att programmet är unikt.   

-Entreprenörsandan är stark i den somaliska diasporan och SSBP är ett unikt program. Vårt uppdrag är att hjälpa svenska företag ut i världen och inom SSBP står vi för kunskaper om affärsverksamhet. Forum Syd förstår utmaningarna i landet och bidrar med rättighetsperspektivet. Den lokala träningen och ägandeskapet är jätteviktig för att affärsidéerna ska kunna bli långsiktiga och hållbara, förklarar James.

Under en konferens för förra årets mottagare av SSBP-bidrag deltog Mohamed Abshir. Han har mångårig erfarenhet av export och försäljning av tunga fordon. Sin affärsidé fick han 2008 när han arbetade för Scania i Dubai och den finansiella krisen gjorde reservdelar attraktiva på marknaden. Mohamed bestämde sig för att starta reservdelsföretaget Eurotrucks och berättar vad det var som gjorde att han drogs till SSBP-programmet.

-Det var inte bidraget som attraherade mig till SSBP utan det som lockade mig var kompetenshöjning. Jag hoppas Forum Syd kan hjälpa mig att öka kompetensen på plats i Somalia medan Business Sweden kan ge mig personligt kompetensstöd, säger Mohamed.

Muna Magan som har fått stöd från SSBP har länge sett en öppning på kosmetika-marknaden i Somalia.
Muna Magan har länge sett en öppning på kosmetika-marknaden i Somalia. Foto: Agnes Nygren

Är du, eller känner du, någon kvinna med intresse i Somalia och som vill bidra till landets återuppbyggnad samtidigt som du skulle vilja driva eget? Då är du personen SSBP söker! Företaget du funderar på att starta ska i så fall ha tydliga mål vad gäller goda anställningsvillkor och ha miljö och kvinnors rättigheter särskilt i beaktande. Programmet är öppet för alla, däremot är kommande informationsträffarna endast öppet för kvinnor. Datumen är preliminära och vi behöver veta ert intresse!

Linköping – 28 april, kl 12-16, Linköpings stadsbibliotek på Östgötagatan 5

Örebro – 29 april, kl 13-17, Föreningarnas hus på Slottsgatan 13 A

Malmö - 5 maj, kl 13-17, Somali Information and Business Centre på Nobelvägen 23. OBS! Ställs in om inte fler intresseanmälningar inkommer

Göteborg - 6 maj, kl 12-16, Gamlestadens medborgarhus på Brahegatan 11

Stockholm – 13 maj, kl 13-17, Forum Syd på Alsnögatan 7

Anmäl ditt intresse via mejl på info.ssbp@forumsyd.org och meddela oss vilken stad du bor i eller kan tänka dig åka till, ditt namn och om du redan driver ett företag. Mer information kommer sedan på mejl. Kolla gärna också kvinnonätverkets Facebooksida: https://www.facebook.com/groups/133852207161069/

 
Updated: 2018-04-09