Somaliland på väg att kriminalisera våldtäkt

Autonoma regionens parlament är ett stenhus med spegelfönster.
Somalilands parlamentshus. Foto: Vincent van Zeijst

Den autonoma regionens parlament har röstat för en ny lag som kriminaliserar våldtäkt. Enligt tidigare lagstiftning kunde gärningsmannen  gå fri om han gifte sig med sitt offer.

Lagförslaget har legat länge hos parlamentet men blev först aktuellt när den nya regeringen trädde till makten. 

Kriminaliseringen är resultat av ett ihärdigt arbete från civilsamhället där somaliska aktivister och organisationer har varit drivande för att stärka kvinnors rättigheter i landet. Med stöd av Forum Syd har bland annat organisationen NAFIS kämpat för att gå igenom lagförändringen sedan 2016. 

I arbetet för jämlikhet har diaspora-organisationer också drivit på för att bryta tystnaden kring kvinnors rättigheter. Med återkommande möten i parlamentet och workshops med allmänheten arbetar somaliska civilsamhället inom alla skikt av samhället.

En sista signatur kvarstår
Innan lagen kan bli verklighet måste den godkännas av House of Elders -den övre kammaren i Somalilands parlament som godkänner alla lagförslag och utses av de olika distrikten i Somaliland.  

- Dags att bryta gamla mönster, ge nästa generation en chans, säger Forum Syds landschef Bashir Hashi. 

Förändringens vindar pustar åt rätt håll och får viktigt stöd från Ministry of Social Affairs och Somalilands president som pushar för att lagen ska implementeras. Medan den äldre generationen har svårt att ändra sig så höjer kvinnor och ungdomar sina röster för att stärka kvinnors rättigheter i regionen. 

- Det är viktigt att vi arbetar på alla fronter. Vi måste samtidigt också öka förståelsen och kännedomen om kvinnors rättigheter. Lagen är ett viktigt steg i att förändra könsroller i hela Somalia, säger Bashir Hashi. 

Segern ger nya krafter inför nästa lagförändring
Regionen har haft tuffa utmaningar med flera fall av gruppvåldtäkter. Därför är lagen med upp till 30 års fängelse ett viktigt steg för att avskräcka och skapa nya normer. 

- Kvinnors rättigheter genomsyrar alla aspekter av samhället. Det går inte att bara jobba med en fråga. Alla medborgare måste förstå varför kvinnors rättigheter behöver stärkas, kvinnor som män. Därför arbetar Forum Syd på flera fronter samtidigt, som exempelvis kvinnligt företagande. Utan pengar i dagens samhälle kan en människa inte vara självständig, fortsätter Bashir Hashi. 

Nästa lagförslag som Forum Syds partners kämpar för är förbud mot kvinnlig könsstympning. En lag som i Somaliland fått skjuts av den Fatwa, ett utlåtande om hur Islam ska tolkas, som deklarerades nyligen och förespråkar förbud mot könsstympning. 

 
Updated: 2018-01-24