Ny president i Somaliland

Förra veckan gick folket i Somaliland till röstbåsen för femte gången. Sittande regeringspartiet vann men det tog det största oppositionspartiet mindre än ett dygn att ropa anklagelser om valfusk.

Av de 700 tusen som registrerat sig röstade 555 142 människor i ett val som använde sig av den mest moderna valtekniken. Som de första i världen använde sig Somaliland av registrering genom scanning av ögatsiris. Tekniken verkar som identitetsverifierare och utesluter att någon skulle rösta mer än en gång.

Somaliland är av det internationella samfundet erkänt som en autonom region av Somalia och är således inte erkänd som en egen suverän stat. Trots regionens icke suveräna tillstånd har de attraherat intresse från både EU och Storbritannien. De senare betalade notan för de 60 valobservatörerna, från 27 länder, som övervakade valet. 

De tre huvudsakliga politiska partierna delar ambitionen av att intensifiera förhandlingarna med Somalia för att nå självständighet. Andra gemensamma kampanjbudskap rörde en förstärkt ekonomi och fattigdomsreducering, liksom kampen mot korruption och ökad säkerhet.   

Somaliland anses generellt vara mer stabilt med mindre konflikter än resten av Somalia, till vilka de är nära politiskt sammanflätade med. Upplopp utbröt efter att oppositionspartiet Wadani ifrågasatte valresultatet. Efter en rad diplomatiska förhandlingar utförda av äldre ledare och internationella aktörer accepterades resultatet av Wadani.

En vecka efter röstning utropades Muse Bihi Abdi från sittande regeringsparti Kulmiye som vinnare med 55 procent av rösterna. Muse kommer ersätta Ahmed Mohamud Silaanyo som inte ställde upp till omval efter hans första femåriga mandatperiod.

 
Updated: 2017-11-23