Oro för våld i Kenyanska valet

Aerial view of a Jubilee political rally as president Kenyatta addresses his supporters.
President Uhura Kenyatta har trots en del kontroverser efter tre år i makten fortfarande stort stöd bland många kenyaner. Foto: PSCU

Om en vecka ska Kenyas befolkning rösta fram parlamentsledamöter, senatrepresentanter och president. Liknande valet 2013 förväntas det bli en tvåmanna kamp mellan sittande president Uhuru Kenyatta och parlamentarikern och oppositionsledaren Raila Odinga. 

Konstitutionen kräver att den vinnande presidenten samlar en majoritet av rösterna, och minst 25 procent i åtminstone 24 provinser. I valet 2013 fick högsta domstolen avgöra utgången i valet och utropade Kenyatta som vinnare efter ett mycket omstritt val där resultatet ifrågasattes. Beslutet accepterades inte till fullo av oppositionen och inte heller av en stor del av befolkningen.

Valundersökningar spår ännu ett mycket tätt lopp där en kandidat kommer vinna med mycket små marginaler. Det betyder också att årets val kommer avgöras av valdeltagandet vilket gjort valkampanjerna hetlevrade och intensiva.Det öppnar också upp för eventuella sammandrabbningar efter valet om valgången inte bedöms ha varit transparent och rättvis av de två största partierna. Oppositionen har redan insinuerat att de inte kommer tolerera ett riggat val, ett uttalande som bör ses ur perspektivet av Kenyas våldsutbrott efter tidigare val.  

- Det är ingen hemlighet att det finns en oro för möjligheten av våldsamheter. Det är inte oundvikligt och det är tydligt att det skulle innebära en situation där alla förlorar, säger Marietje Schaake, Europeiska Unionens valobservatör.

Supporters of opposition Alliance at a rally.
National Super Alliance (Nasa), en grupp av fem partier, stöttar Raila Odingas kampanj. Foto: Raila Odinga Campaign

Marietje Schaake menar att kenyanerna är bekymrade över eventuellt kaos så regeringen borde verka för att händelseförloppet under 2007/2008 inte återupprepas.

- Säkerhet och trygghet i ett val är beroende av båda parter. Det finns en skyldighet från båda sidor att tillåta varandra rätten och säkerheten att rösta enligt hennes eller hans samvete.  

Forum Syd och våra partner i Kenya följer valprocessen på nära håll och analyserar vilka konsekvenser det kan ha för vårt arbete. Vi är medvetna om att tiden just efter valet troligen kommer innebära att samhället i stort saktar ner vilket är en försiktighetsåtgärd mot möjlig social oro när valresultatet presenteras. Oavsett valutgång kommer det behövas åtgärder för att överbrygga de etniska splittringarna som delat landet i årtionden. 

Deputy President Wiliams Ruto addresses a rally as President Uhuru shakes supporters hands.
Vicepresidenten William Ruto har som Uhuru Kenyatta (i bakgrunden) varit åtalad av Internationella bråttmålsdomstolen i Haag. Rutos fall lades ner efter att ett vittne backat. Foto: PSCU

 
Updated: 2017-08-07