Det demokratiska handlingsutrymmet krymper i Kambodja

Från 2007 till 2021 var Kem Sokha partiledare över "Human Rights Party" som han själv grundade.
Kem Sokhas arrestering är en fortsättning på regeringens försök att tysta den politiska oppositionen. Foto: CNRP

Inför det kommande valet 2018 har den kambodjanska regimen gjort det tydligt att de inte tänker ge något utrymme för demokratiska krafter att påverka Hun Sens 30-åriga styre över landet.

Under de senaste dagarna har den kambodjanska regeringen fängslat oppositionsledaren Kem Sokha, kastat ut människorättsorganisationer och stängt ner den oberoende tidningen Cambodia Daily.

Premiärminister Hun Sen har hotat att agera kraftigt mot alla protester mot Kem Sokhas arrestering. Oppositionsledaren skickades under gårdagen iväg från huvudstaden, där opposition har stort stöd, till landsbygden för att minska den upprörda stämningen.

- Det är ytterst oroväckande att kambodjanska regimen angriper det demokratiska handlingsutrymmet. Det är viktigt att det internationella samfundet agerar nu för att stärka civilsamhället och de demokratiska rörelserna i Kambodja, säger Forum Syds ordförande Kent Härstedt.

Agerandet fortsätter i samma linje som  tidigare i år då lagen om politisk tillhörighet skrevs om två gånger för att göra det svårare att kritisera regeringen. Polisen har också övervakat fackföreningar och nya lagar har gjort det i princip omöjligt att utlysa strejker. 

Regimens agerande har mötts av omfattande kritik, däribland hårt från USA, EU och flera människorättsorganisationer. Särskilt högljudda har USA och amerikanska organisationer varit som anklagas av kambodjanska regeringen att konspirera mot premiärministern Hung Sen.

Sveriges ambassadör i Phnom Penh har kritiserat regimens agerande och statssekreterare Ulrika Modéer har gått ut med att Sverige kommer se över sitt bistånd till landet. 

 
Updated: 2017-09-19